Dör för dig

Dör för dig är en dramaserie på åtta avsnitt á 8 minuter, för alla som behöver lära sig mer om varningstecken på att en parrelation är osund. Om svartsjuka, kontroll, utbrott och samtycke.

Vi följer Jossan som blir ihop med Victor. De går på samma gymnasieskola och är superkära. Men Victor har snart synpunkter på vilka Jossan umgås med och hur hennes vänner beter sig. Jossan blir mer och mer förvirrad över hans ilska. Ena stunden är Victor mjuk och ångerfull, nästa anklagande och aggressiv. Den enda som får veta att Jossan inte längre mår bra i sin relation är hennes kusin Emma. Och Jossan försvinner allt längre bort från sina vänner.

Det finns en studiehandledning för hela serien.

Ur ett pressmeddelande från UR ( 4 maj 2021):

Med start i maj gör UR en storsatsning för att ge ungdomar, unga vuxna, föräldrar och skolpersonal kunskap som ska hjälpa dem att förebygga våld och se de tidiga tecknen på en osund eller destruktiv relation. 

Med start 17 maj sänder och publicerar UR flera produktioner om våld i ungas nära parrelationer; dramaserien Dör för dig, podd-dokumentären Toxic – berättelserna, podden Toxic – om relationer, gränser och våld och tv-programmet Våra unga och våldet. Syftet med hela satsningen är att öka kunskapen om vad som är våld och ge insikten att våldet börjar tidigare än många tror. Kunskap är en nyckel för att kunna se de tidiga tecknen och den destruktiva eller våldsamma relationen. Som offer, åskådare eller förövare, som skolpersonal eller förälder, som ungdom som behöver känna till detta i ett förebyggande syfte.

– UR bidrar med det vi är bäst på: kunskap. Viktig kunskap om tidiga tecken och varningssignaler på vad som inte hör hemma i en sund relation. Och viktig kunskap om vad vi vuxna kan göra för att hjälpa de unga. I skolan, hemma och överallt där unga rör sig, säger Sofia Wadensjö Karén.

Dramaserien Dör för dig utspelar sig gymnasiemiljö. Huvudkaraktären Jossan (Adja Krook) träffar på en fest Victor (Anton Forsdik). Snart vävs hon in i en kärlek som hon aldrig tidigare har upplevt. Men det är något med Victor som hon inte riktigt förstår sig på, en sida som hon hoppas ska försvinna. Jossans kusin (Moha Frikraft) och mamma (Elin Ek) blir småningom viktiga för hennes väg ut från relationen. Genom Jossans ögon får vi i åtta avsnitt följa med i en berättelse om offer, förövare och de som står bredvid. En spegelbild av hur det kan se ut för en ung tjej som hamnar i en destruktiv relation idag. Med serien kommer en lärarhandledning för klassrummet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s