Förstå sammanhanget igen

Förstå sammanhanget är en serie rappa informativa korta program som beskriver orsaker och konsekvenser till centrala 1900-tals händelser Intressanta arkivbilder och förklarande grafik gör programmen mycket användbara.

Nu har vi ytterligare 3 avsnitt i SLI Play. Sedan tidigare finns avsnitt om Martin Luther King , Nelson Mandela , Hiroshima ,Berlinmuren, Månlandningen och Suezkrisen.

Nu kan man lära sig mer om:

Kennedymordet – 22 november 1963 kl 12:30. USA:s unga och karismatiske president John Fitzgerald Kennedy mördas när han är på ett officiellt besök i Dallas. Den tragiska händelsen väckte känslor i hela världen och fortfarande ger den näring åt galna konspirationsteorier. Orsaken till spekulationerna var att den misstänkte mördaren Lee Harvey Oswald, som gripits för dådet, några dagar senare i sin tur blir mördad. Hade den populäre demokratiske president Kennedy fiender och i så fall varför?
Det finns en studiehandledning till filmen.

Nürnbergprocessen – 20 november 1945, kort efter att andra världskriget tagit slut, inleddes historiens största rättsprocess i tingshuset i Nürnberg, Tyskland. 21 av de högsta nazistledarna placerades på de anklagades bänk för att möta en internationell militärdomstol, åtalade för grövre krigsförbrytelser. Den berömda rättegången pågick i mer än tio månader med syfte att försöka döma och straffa de ansvariga för en av de mörkaste händelserna i vår historia. Vilka var anklagelsepunkterna och vad blev konsekvenserna?
Det finns en studiehandledning till filmen.

11 september attackerna – 11 september 2001 kl 08:46. Ett flygplan störtar in i ett av World Trade Centers tvillingtorn i hjärtat av New York. Samtidigt som händelsen kablas ut i nyheterna över hela världen kraschar ett andra plan in i det södra tvillingtornet. Kort därefter störtar ytterligare två plan, ett nära Pentagon och ett i Pennsylvania. Totalt omkommer nära 3000 personer och ytterligare 6000 skadas. Världens ledande stormakt hade blivit attackerad av det jihadistiska nätverket Al-Qaida. Vad var orsaken till attacken och vad blev konsekvenserna?
Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 och Gy11

Centralt innehåll i ämnet Historia för åk 7-9:

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.
Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.
De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Centralt innehåll i kursen Historia 1a1, Gy11:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.

Centralt innehåll i kursen Samhällskunskap 1b, Gy11:

De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.

Trailer till avsnittet om 11 september attackerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s