LÄRA LEVA HÅLLBART är tänkt för elever på högstadiet och utgår från kursplanerna för årskurs 7-9 i geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen fungerar också på gymnasiet, främst då i geografi, samhällskunskap och naturkunskap
LÄRA LEVA HÅLLBART är ett samlingsnamn för fyra program om hållbar utveckling och de globala målen. Programmen i LÄRA LEVA HÅLLBART har olika format, längd och svårighetsgrad. De
är nära kopplade till kursplanerna för geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen ska öka elevernas kunskaper kring hållbar utveckling och hjälpa dem att göra mer hållbara val i vardagen genom att ge kunskaper och träna de förmågor som behövs för att få en djupare förståelse för olika samband. Målet är i förlängningen att stärka elevernas handlingskompetens.
Programmen fungerar utmärkt ett och ett, men tillsammans ger de en djupare förståelse för hållbar utveckling och komplexa samband.
Idag presenterar jag programmet Vad är hållbar utveckling? –
De tre andra programmen i temat är En komikers utsläpp, Sårbara platser och Mobilens verkliga pris.
Vad är hållbar utveckling? – Explainer ( alltså ett klipp på ca 4 minuter) som kort beskriver grunden i hållbar utveckling och de tre dimensionerna; social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer människors behov idag, utan att äventyra kommande generationers möjligheter. I det här ryms de tre dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Programmet är en del av tema Lära leva hållbart.
Det finns en lärarhandledning för hela serien.
Det finns även arbetsblad som passar särskilt till det här avsnittet.