Mobilens verkliga pris

LÄRA LEVA HÅLLBART är tänkt för elever på högstadiet och utgår från kursplanerna för årskurs 7-9 i geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen fungerar också på gymnasiet, främst då i geografi, samhällskunskap och naturkunskap

LÄRA LEVA HÅLLBART är ett samlingsnamn för fyra program om hållbar utveckling och de globala målen. Programmen i LÄRA LEVA HÅLLBART har olika format, längd och svårighetsgrad. De
är nära kopplade till kursplanerna för geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen ska öka elevernas kunskaper kring hållbar utveckling och hjälpa dem att göra mer hållbara val i vardagen genom att ge kunskaper och träna de förmågor som behövs för att få en djupare förståelse för olika samband. Målet är i förlängningen att stärka elevernas handlingskompetens.
Programmen fungerar utmärkt ett och ett, men tillsammans ger de en djupare förståelse för hållbar utveckling och komplexa samband.

Idag presenterar jag programmet Mobilens verkliga pris –
De tre andra programmen i temat är En komikers utsläpp, Sårbara platser och Vad är hållbar utveckling?

Mobilens verkliga pris – Mobilen är många människors viktigaste ägodel. Men hur påverkar produktionen av mobiltelefoner miljö och människa? Vi följer produktionskedjan i olika delar av världen, för att få en bild av mobilproduktionens kostnader. Ett pris som är mer än vad vi som konsumenter betalar. Det handlar om miljöpåverkan i olika led, samt risker för liv och hälsa som människor utsätts för. Från miljökonsekvenserna av litiumutvinning i Sydamerika, till barnarbete i centralafrikanska koboltgruvor och arbetarnas utsatta förhållanden i Asiens tillverkningsindustri. Vad kan du som konsument tänka på för att förbättra situationen? Det handlar om att göra medvetna val; använda sin mobil längre, laga och ta tillvara mobilens gamla delar genom att återvinna. Programmet är en del av tema Lära leva hållbart.

Det finns en lärarhandledning för hela serien.
Det finns även arbetsblad som passar särskilt till det här avsnittet.

WordPress.com-logga