Sårbara platser

LÄRA LEVA HÅLLBART är tänkt för elever på högstadiet och utgår från kursplanerna för årskurs 7-9 i geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen fungerar också på gymnasiet, främst då i geografi, samhällskunskap och naturkunskap

LÄRA LEVA HÅLLBART är ett samlingsnamn för fyra program om hållbar utveckling och de globala målen. Programmen i LÄRA LEVA HÅLLBART har olika format, längd och svårighetsgrad. De
är nära kopplade till kursplanerna för geografi och hem- och konsumentkunskap. Programmen ska öka elevernas kunskaper kring hållbar utveckling och hjälpa dem att göra mer hållbara val i vardagen genom att ge kunskaper och träna de förmågor som behövs för att få en djupare förståelse för olika samband. Målet är i förlängningen att stärka elevernas handlingskompetens.
Programmen fungerar utmärkt ett och ett, men tillsammans ger de en djupare förståelse för hållbar utveckling och komplexa samband.

Idag presenterar jag programmet Sårbara platser –
De tre andra programmen i temat är En komikers utsläpp, Mobilens verkliga pris och Vad är hållbar utveckling?

Sårbara platser – Många platser i världen är extra sårbara för klimatförändringar. Gurgin Bakircioglu besöker platser i Sverige som hotas av översvämningar och träffar experter och personer som är drabbade. Hur ser framtidsscenarierna ut? Vi får även höra hur man tänker kring klimatanpassning och översvämningsrisker i Nederländerna, där de länge levt med hotet från havet. Hur hänger översvämningar ihop med klimatförändringar? Vad påverkar platsers sårbarhet respektive resiliens? Hur man kan förebygga risker och konsekvenser – och hur kan en hållbar utveckling stärkas? Programmet är en del av tema Lära leva hållbart.

Det finns en lärarhandledning för hela serien.
Det finns även arbetsblad som passar särskilt till det här avsnittet.

WordPress.com-logga