En komikers utsläpp

Hur mycket växthusgaser släpper en enskild individ ut? Komikern Christoffer Nyqvist utmanas att sänka sina utsläpp med 40% genom att leva mer klimatsmart under en vecka. Till sin hjälp har han två hållbarhetsexperter som mäter hans klimatavtryck med hänseende till utsläpp av växthusgaser.

I programmet En komikers utsläpp följer vi Christoffer när han försöker ändra sina konsumtionsvanor genom att göra medvetna och klimatsmarta val. Syftet med programmet är att visa hur val och konsumtion i vardagen påverkar hälsa, ekonomi och miljö. Samt att stärka handlingskompetensen genom att ge en förståelse för hur produktion, transport och återvinning av livsmedel påverkar dess hållbarhet. Programmet är en del av tema Lära leva hållbart.

Det finns en studiehandledning till filmen som även är handledning till tre andra program i temat Lära leva hållbart – Vad är hållbar utveckling? Mobilens verkliga pris och Sårbara platser.

Exempel på hur programmet kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet Geografi för årskurs 7-9:

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.
Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

Centralt innehåll i ämnet Hem- och konsumentkunskap för årskurs 7-9:

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s