Osynliga sår

Alla barn har rätt till en uppväxt fri från våld och förtryck. Ändå är våld i hemmet en verklighet för många barn i Sverige idag. Osynliga sår är tre korta dokumentära berättelser om sexuella övergrepp, våld och hedersförtryck. Här berättar Hanna, Viktor och Sara om sina erfarenheter.
Varje program lyfter barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen och den svenska lagstiftningen.
Syftet med serien är att lyfta barnets rättigheter i enlighet med svensk lag och barnkonventionen samt att göra dessa frågor pratbara. Syftet är också att lyfta känslan av skuld och skam från det utsatta barnets axlar och ge en bredare bild av vad våld är – och kan vara. Serien riktar sig primärt till elever på mellanstadiet, men fungerar också för högstadiet och för en vuxen publik.

Programserien är uppdelad i tre delar: sexuella övergrepp, våld och hedersförtryck. Varje avsnitt är kopplat till en paragraf i barnkonventionen. Syftet med serien är att upplysa eleverna om deras demokratiska rättigheter och visa vilka sociala skyddsnät som finns i deras omgivning. Lärarhandledningen är utformad för att guida dig som lärare – från före visning av serien till efter visning. Till varje avsnitt finns förslag på diskussionsfrågor, skrivuppgifter och bilduppgifter som du kan använda i klassrummet efter att ni har sett programmet.

Exempel på hur programmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet samhällskunskap för årskurs 4-6:

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.

De mänskliga rättigheterna och deras betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Principen om likabehandling, inklusive skydd mot diskriminering.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s