Konsumenträttigheter

När vi handlar en vara eller tjänst kallas vi konsumenter. När vi konsumerar finns det olika lagar och regler för att hjälpa oss. Vilka rättigheter har du som konsument, och vad behöver du tänka på när du handlar något?
I utbildningsklippet – Konsumenträttigheter –  lär du dig hur konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen, e-handelslagen och konsumentkreditlagen fungerar. Du lär dig även begrepp som reklamera, ånger- och bytesrätt, garantibevis, kvitto, köpeavtal, kredit och faktura.

Utbildningsklippet tar upp fyra lagar:
– Konsumentköplagen (00:32-03:36)
– Konsumenttjänstlagen (03:37-04:02)
– E-handelslagen (04:03-04:23)
– Konsumentkreditlagen (04:24-SLUT)

Till detta utbildningsklipp finns:
Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper)
Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
Klippkoll lärarinfo (facit quiz)
Lärarhandledning

Läroplansmål:

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7-9:

Ungas privatekonomi, till exempel att handla över internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Samhällskunskap 1a1 samt 1b ska behandla följande centrala innehåll:’

Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.

Ekonomiprogrammet ska behandla följande centrala innehåll:

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov.

För fler klipp från Eduklips. Kolla lista här

WordPress.com-logga