Ännu ett avsnitt i serien Internationella händelser finns nu i SLI Play. Det heter Klimatförändringar och haven.
Havets nivå stiger runt hela jorden på grund av smältande is som smälter och lämnar land. År 2100 kan havet ha stigit två meter. Det innebär stor påverkan för lågt liggande länder som Nederländerna, vars strategi sedan länge har varit att bygga vallar och skydd mot havet. Men det är inte möjligt för andra som Bangladesh eller till exempel Kiribatiöarna, där invånarna i stället blir klimatflyktingar. Vilka drabbas och vad kan göras i dag för att mildra konsekvenserna?
Kopplar till Agenda 2030, berör globala målet 13 – Bekämpa klimatförändringarna. Passar bäst från åk 7 och uppåt.
Det finns en studiehandledning till filmen.
Exempel på hur filmen kopplar till våra läroplaner
Centralt innehåll i ämnet geografi i Lgr11 för åk 7-9:
Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.
Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.
Intressekonflikter om naturresurser, till exempel om tillgång till vatten och mark.
Förekomst av och orsaker till fattigdom och ohälsa i olika delar av världen.
Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.
Centralt innehåll i ämnet teknik i Lgr11 för åk 7-9:
Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.
Centralt innehåll i kursen Geografi 1 ur Gy11:
Människans behov av naturresurser över tid. Resurstillgångar och resursernas ojämna fördelning samt konsekvenser av samhällets resursanvändning. Samband mellan odlingsbar mark, livsmedelsproduktion, politisk ekologi och lokal utveckling. Energiomställning, förnybara energitillgångar och ny teknik samt lokal, regionaloch global samhällsutveckling.
Den globala spelplanen och lokal utveckling. Samband mellan befolkningsutveckling, resurstillgång, resursanvändning och intressekonflikter. Etiska frågor kopplade till konkurrensen om jordens resurser, alternativa och möjliga vägar till social rättvisa och hållbar utveckling.
En klimatförändrad värld. Jordens klimat samt klimatets variation och föränderlighet över olika tidsperspektiv. Klimatklassificering. Klimatförändringens konsekvenser för naturlandskapet, samhällsutvecklingen och människans livsvillkor, lokalt och globalt. Vattenresurser och utvecklingsfrågor.
Andra avsnitt i serien hittar du här.