Superföräldrar

Superföräldrar är en talkshow med och för föräldrar som har barn eller ungdomar med en NPF-diagnos – det vill säga en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis adhd, add, eller autism.
Programledaren Samantha Coard pratar om NPF-livet med föräldrar som, precis som hon själv, har barn med adhd eller autism. Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri och författare, svarar på frågor och kommer med råd kring hur föräldrarna kan hantera situationerna som uppstår.

Serien riktar sig främst till de som har barn eller ungdomar med en NPF-diagnos. Målet är att de ska få råd och verktyg med sig. De tittare som inte har barn med NPF-diagnos ska få bättre kunskap kring vad som kan vara svårt och hur man kan underlätta. Ledord för programserien är verktyg, igenkänning och bekräftelse.

Tipsa gärna om detta vid föräldramöten till föräldrar både med och utan barn med NPF-diagnos och/eller använd för personal vid olika lärarmöten. Allt för att skapa mer förståelse.

Det finns 8 avsnitt som handlar om allt från hur det är att leva med barn med NPF, att ha föräldrar med NPF, medicinerna, syskonens roll och alla konflikter..

Mellan tre och sex procent av Sveriges skolbarn har en NPF-diagnos, det betyder att väldigt många med stor sannolikhet känner någon som har till exempel adhd, add eller autism. Som förälder består vardagen ofta av att tackla både barnets behov, en oförstående omvärld och ständiga fighter med skola och myndigheter. UR:s talkshow Superföräldrar vill genom kunskap och igenkänning stärka föräldrar, men även andra som finns runtomkring; syskon, mor-och farföräldrar, vänner och andra vuxna. Och ge verktyg för att hitta sina och barnens unika superkrafter.

– ur en artikel på My newsdesk, om serien.
Läs hela artikeln här.

Det finns också en bra sajt – UR föräldrar – där du hittar ännu mer inom detta ämne.
Sajten beskriver sig som ett ställe där du som är förälder eller vårdnadshavare till ett barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan få tips för att förebygga och hantera utbrott, stötta ditt barn i sociala relationer, skapa struktur, hantera rutiner och annat som kan underlätta vardagen för dig och ditt barn.

På sajten finns också material riktat till dig som möter barn med en NPF-diagnos i ditt yrke.
Se även serien Superungar – där programledaren Måns Möller träffar en familj per avsnitt, och vi får ta del av de problem just den familjen har i vardagen. Måns sätter varje familj i kontakt med en expert som ska hjälpa dem att minska stressen och få en enklare vardag.

En kommentar

WordPress.com-logga