Gustav Vasa

Gustav Vasas tid spelas upp i 3 nya filmer, anpassade för åk 4-6.

Del 1  – Kalmarunionen utmanas – Stens Stures kamp – Gustavs uppväxt

Historien om hur Sverige blev ett självständigt och enat land är som hämtat från en äventyrsfilm. Här finns svek, krig, kärlek och död – och människans strävan efter makt. I slutet av 1300-talet hade den danska drottningen Margareta lyckats ta kontroll över hela Norden med en union. Men drygt 120 år senare så vill alltfler adelssläkter bryta sig ur unionen. Det är riddaren, Sten Sture den yngre, som tar upp kampen mot den danska kungen, Kristian den II – också kallad Kristian Tyrann. Sten Sture blir riksföreståndare i Sverige och skaffar sig en farlig fiende i ärkebiskopen Trolle som är anhängare av unionen. Danske Kung Kristian är fast besluten att återupprätta unionen i Norden och anfaller Sverige. Gustav Vasa blir i samband med fredsförhandlingar gisslan i Köpenhamn. En stor drabbning äger rum den 19 januari 1520 på sjön Åsundens is i Västergötland, där Sten Sture såras och dör av sina skador. Stockholm belägras och den danske kungen lovar alla sina motståndare amnesti om de öppnar portarna till huvudstaden. Kristian kröns till svensk kung och detta firas med en stor fest. En fest man fortfarande pratar om – Stockholms blodbad. 82 personer avrättades på Stortorget i Stockholm.

Studiehandledning till filmen här

Del 2 – Stockholms blodbad och flykten till Dalarna

Sten Sture är död och Kristian har blivit krönt till kung över Sverige. Han bjuder in alla till en fest och säger att allt är förlåtet. Motståndet mot honom är glömt. Men det blir en fest – som man 500 år senare, fortfarande talar om. Sten Stures fiende, biskop Trolle har inte förlåtit (och det har inte Kristian heller gjort). Tre dagar in i kröningsfesten låter han gripa och avrätta 82 stycken av Sten Stures anhängare. De avrättas för kätteri, alltså brott mot kyrkan. Nu stiger Gustav Vasa fram, han har rymt från sin danska fångenskap och tar upp kampen mot Kristian och unionen. Han flyr till Dalarna och övertalar dalkarlarna att ansluta sig till honom – och göra ett uppror mot Kristian. Med hansans hjälp lyckas de driva ut Kristian ur landet.

Studiehandledning till filmen här

Del 3 – Kung, reformator, familjefar

Den sjätte juni 1523 så blir Gustav Vasa utsedd till kung över Sverige. Men han är kung över ett fattigt land som har skulder till den tyska hansan. Gustav är också ogift och vill ha arvingar. Han har infört en kungamakt som ärvs, ett arvrike. Gustav genomför reformationen och bryter med den katolska kyrkan, stänger klostren. Han tar kyrkans rikedomar och kan då betala hansan. Han gifter sig med en tysk prinsessa och får sonen Erik. Men lyckan vänder och snart är Gustav änkling. Han tar sig hustrun Margareta och de får tio barn. Men han blir åter änkling och gifter sig med den 26 år yngre Katarina Stenbock. Gustav är en hård kung och styr landet med en järnhand. Han beskattar bönder och rikets finanser är som hans privata tillgångar. Men alla tycker inte om det – speciellt inte Nils Dacke. Upproret kommer att kallas Dackefejden. Det slutar med att Nils Dacke mördas av Gustav Vasas soldater.

Studiehandledning till filmen här

Kolla gärna även in filmen Vasanytt om samma period, eller filmen Gustav Vasa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s