Schnack!

Serien Schnack! lämpar sig för elever i årskurs 7-9, men kan även passa för gymnasieelever. Handlingen varierar, men varje avsnitt tar avstamp i ett språkligt tema som befästs och övas på olika sätt i programmet.

Serien utvecklar elevernas hörförståelse och ordförråd, men kan också bidra till att eleverna vågar använda språket i den egna muntliga kommunikationen. Med hjälp av avsnitten kan eleverna använda sina kunskaper i tyska för att tillsammans utveckla dialoger och samtal. Schnack ger också eleven inblick i tysk kultur genom miljöer och samtal med personer i Berlin.
I Schnack! möter elever – med hjälp av olika fraser, uttryck och språkliga strategier – olika företeelser och teman som är användbara både för nybörjare och för elever som har läst tyska under några terminer. Det kan handla om att beställa på ett café eller leta bostad i Berlin till exempel. I serien förklaras även grammatik och uttal.

Programledaren Kristin åker med Aida och Joel till Berlin för att lära dem tyska. De övar på viktiga ord och fraser, lär sig grammatiska knep och hamnar i olika roliga sammanhang. Hur dubbas en film till tyska? Hur bor unga i Berlin? Och vad betyder egentligen geil? Häng med på resan och ta reda på vad du behöver för att kommunicera i Tyskland!

Med hjälp av innehållet i serien ges eleverna möjlighet att utveckla sin kommunikativa förmåga, såväl skriftligt som muntligt. Att Aida och Joel är nybörjare i tyska ger eleverna tillfälle att reflektera över och arbeta med språklig säkerhet och olika strategier för att stödja kommunikationen och lösa problem när språkkunskaperna inte räcker till.

Det finns åtta avsnitt och avsnitten har en gemensam handledning om bakomliggande tankar, innehåll och idéer för hur du använder programmen.

varje avsnitt har dessutom ett eget arbetsblad. Se exempel på arbetsbladet till första avsnittet här – ”Wohnen”

Exempel på hur programmen kopplar till Lgr11

Avsnittens innehåll, och uppgifterna i arbetsbladen kopplas tydligt till det centrala innehållet för moderna språk (inom ramen för språkval) i Lgr11:

• vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser
  • åsikter, känslor och erfarenheter
  • strategier, däribland omformuleringar, frågor och stödjande fraser, för att bidra till och

underlätta samtal och skriftlig interaktion.

WordPress.com-logga