När världar kolliderar

När tolvårige Itan kommer hem från skolan i San Francisco, är lägenheten uppochnervänd och hennes mamma Yoana är borta. Itan och hennes sexårige bror Neto blir lämnade hos deras morbror Evencio, en lastbilschaufför som Neto aldrig träffat och som Itan inte tål. Evencio dricker, är arrogant, opålitlig och förmodligen lite kriminell. Efter ett desperat letande efter Yoana lokaliserar Itan henne till ett interneringscenter i Arizona och övertygar Evencio om att ta dem dit.

I Evencios lastbil reser de genom USA i en labyrint av förvar, hemliga interneringscenter och gränspatrullskontor. Det blir en kamp för Itan att hitta sin mamma innan hon deporteras, då mamman hela tiden förflyttas från fängelse till fängelse. Samtidigt behöver Itan också plugga för att ha chansen att komma in på sin drömskola.
Under resans gång kommer barnen och Evencio närmare varandra och barnen försöker göra sin morbror till en bättre man. Deras relation blir starkare, men precis när det verkar som om de har en chans att stoppa Yoanas utvisning överger han dem. Hur ska de nu kunna återförenas som familj?

Filmen har tilldelats många fina priser och utmärkelser, bland annat för bästa film och bästa manus!

Det finns en studiehandledning till filmen

Exempel på hur filmen kopplar till våra läroplaner

Centralt innehåll i ämnet Engelska för åk 7-9 i Lgr11:

Intressen, vardagliga situationer, aktiviteter, händelseförlopp samt relationer och etiska frågor.
Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används.
Talad engelska och texter från olika medier.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9 i Lgr11:

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen.
Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Engelska Gy11

Ämnesområden med anknytning till elevernas utbildning samt samhälls- och arbetsliv; aktuella områden; händelser och händelseförlopp; tankar, åsikter, idéer, erfarenheter och känslor; relationer och etiska frågor.
Levnadsvillkor, attityder, värderingar och traditioner samt sociala, politiska och kulturella förhållanden i olika sammanhang och delar av världen där engelska används. Engelska språkets utbredning och ställning i världen.
Talat språk, även med viss social och dialektal färgning, och texter som är instruerande, berättande, sammanfattande, förklarande, diskuterande, rapporterande och argumenterande, även via film och andra medier.

Samhällskunskap Gy11

Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s