Visste du att det finns folk som idag är övertygade att Jorden är platt?
Påståendet är absurt – forskare har sedan över tvåtusen år bevisat att vi lever på ett klot. Det är ett obestridligt faktum. Ändå växer en global rörelse av konspirationsteoretiker som försöker bevisa motsatsen. Vetenskapsjournalisten Rasmus Åkerblom intresserar sig för saken och deltar på en konferens för så kallade flat earthers i Denver. Rörelsen flat earth har uppstått i sociala medier och det visar sig att de sinsemellan inte är helt överens om hur jorden ser ut. Vilka är det som deltar och varför tänker de som de gör?
Det finns en studiehandledning till filmen. Målgrupp är från årskurs 7 och uppåt.
Exempel på hur filmen kopplar till våra läroplaner
Centralt innehåll för ämnet Svenska i Lgr11 för åk 7-9:
Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i Lgr11 för åk 7-9:
Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.
Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.
Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
Centralt innehåll för kursen Samhällskunskap 1a2, 50 p och 1b, 100 p, Gy11
Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka. Mediers innehåll och nyhetsvärdering.
Metoder för att söka, kritiskt granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form.