Internationella kvinnodagen

Varje år den 8 mars firas den internationella kvinnodagen. Men varför firar vi dagen och vilka förändringar har skett de senaste hundra åren?
I utbildningsklippet – Internationella kvinnodagen 8 mars – får du lära dig om några av de viktiga händelser som har förbättrat kvinnors ställning i världen, och därmed ökat jämställdheten mellan män och kvinnor.

Till detta utbildningsklipp finns:
– Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper).
I februari 2021 skapades en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar: https://create.kahoot.it/share/quiz-fran-eduklips-internationella-kvinnodagen-8-mars/aa6cc675-8a93-4965-b46c-757e4a9cd308
Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
Lärarhandledning
Manus

Exempel på hur filmen kopplar till våra läroplaner

Centralt innehåll för ämnet samhällskunskap i årskurs 7-9:

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Centralt innehåll för ämnet historia i årskurs 7-9:

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.
Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.

Centralt innehåll för kursen Historia 1a1 i Gy11:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Centralt innehåll för kursen Samhällskunskap i Gy11:

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna inklusive barns och ungdomars rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s