Däggdjur finns på alla jordens kontinenter. Du hittar dem i de kalla polerna och i varma torra öken. Du hittar dem i vatten och i luften och till och med under jord. Däggdjuren på vår planet har i så många generationer specialiserat sig för den miljö som den lever i. I den här filmen får vi möta fem däggdjur i fem fullständigt olika miljöer. För att kunna leva i kyla, hetta, mörker, i vatten och under jorden har arterna gjort olika anpassningar i sin anatomi.
I filmen Däggdjurens anpassningar får vi svar på varför isbjörnens hud är svart och om det finns någon likhet mellan simhud och fladdermössens vingar?
Tidskoder:
- 00:00 Isbjörnen – ett liv i extrem kyla
- 04:23 Dromedaren – ett liv i extrem värme och torka
- 10:22 Mullvaden – ett liv nere i jorden
- 16:09 Fladdermusen – nattflygaren
- 21:22 Delfinen – ett liv i vatten
Det finns en studiehandledning till filmen
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11
Centralt innehåll för ämnet Biologi i åk 1-3:
Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
Centralt innehåll för ämnet Biologi i åk 4-6:
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.