Förvisade

Trots att den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya levt i Myanmar i århundraden nekas de medborgarskap, rösträtt och kan inte röra sig fritt. Sedan militären tog makten i landet 1962 har deras byar bränts ned, och både män och kvinnor har utsatts för systematiska våldtäkter. FN-tjänstemän och Human Rights Watch beskriver förföljelsen av rohingya som etnisk rensning.

Många hoppades att situationen skulle förbättras när landet 2010 började röra sig i demokratisk riktning. Aung San Suu Kyi, mottagare av Nobels fredspris, fick dessutom en ledande ställning som statskansler. Men istället förvärrades situationen 2017, och idag har över två miljoner tvingats från sina hem för att leva som flyktingar under eländiga förhållanden.

I den här dokumentären får vi höra historien berättas av människorättsaktivister, historiker och rohingyer själva. Men vi får även höra radikala buddhistmunkar och tidigare regeringstjänstemän, som menar att rohingyafolket är muslimer och ”utlänningar”, och därför inte har någon plats i deras land.

FÖRVISADE – sanningen om rohingyerna är en otroligt stark film som genom bilder och berättelser ger oss en inblick i förföljelsen av rohingyerna och de svåra förhållanden som de lever under.

Exempel på hur filmen kopplar till våra läroplaner

Centralt innehåll i Lgr11 i ämnet Religion för åk 7-9:

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.
Religionernas roll i några aktuella politiska skeenden och konflikter utifrån ett kritiskt förhållningssätt.

Centralt innehåll i Lgr11 i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter. Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Centralt innehåll i ämnet Religionskunskap Gy11

Olika människosyn och gudsuppfattningar inom och mellan religioner.
Religion i relation till kön, socioekonomisk bakgrund, etnicitet och sexualitet.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap Gy11

De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.
Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s