Mr Toilet

För en främling är han en kille som är besatt av toaletter, men för dem som känner honom är han ”Mr Toilet”, en korsfarare för global sanitet. Jack Sim, som växte upp i Singapores slumkvarter, vet allt om att inte ha en ordentlig toalett. Nu ägnar han sitt liv åt ett problem som ingen vågar prata om: Skit.

Att inte ha en plats att gå på är inte bara ett besvär; det är ett problem som påverkar 2,4 miljarder människor över hela världen. Enbart i Indien dör 200 000 barn varje år till följd av brist på sanitära anläggningar, medan kvinnor regelbundet våldtas för att de måste utföra sina behov i offentliga utrymmen.

Jacks barn beskriver honom som en 12-åring instängd i en 60-årings kropp. Han är full av skämt och det kan vara svårt att ta honom på allvar. Men han använder humor som ett vapen för att bekämpa diverse toalettabuer. Han grundade World Toilet Organization och har tillbringat de senaste 13 åren med lobbyverksamhet i 193 länder för att öka medvetenheten om vikten av sanitära anläggningar. Han har även framgångsrikt lobbat FN för att skapa den första internationella dagen för toaletten – den 19 november.

Exempel på hur filmen kopplar till läroplanerna

Centralt innehåll för ämnet Biologi i åk 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Centralt innehåll för ämnet Geografi i åk 7-9:

Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.
Förekomst av och orsaker till fattigdom och ohälsa i olika delar av världen.
Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i åk 7-9:

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen.

Centralt innehåll för ämnet Naturkunskap för gymnasiet:

Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Samband mellan individens hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället, till exempel i fråga om träning, kost, droger, konsumtion och påverkan på miljön.

Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap för gymnasiet:

De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

WordPress.com-logga