Bastun

Bastun är en kortfilm om fyra äldre män som vågar prata om tabubelagda ämnen i bastun.

De sitter nakna i bastun och pratar om fotboll och krämpor, fyra äldre män, när en plötsligt säger – Jag kan inte få stånd längre. Tystnaden som följer är påträngande. Se filmen och upptäck hur samtalet vandrar in i ett ovanligt, hemligt och tabubelagt territorium.

Filmen är vinnare i kategorin bästa bild i Pixelfestivalen 2020.

Motivering:

Med vackert ljussatt och stilla filmformat lyckas man på ett effektivt sätt komma nära karaktärerna och deras innersta hemligheter

Använd filmen för gymnasieelever, som ingång till att prata om närhet, om ”skämmiga” situationer, om respektfullt sexliv, samtyckeslagen och om att man sällan är ensam om det man upplever.

Det finns en studiehandledning till filmen. Viktigt att du läser igenom den innan du visar filmen, då den innehåller goda tips på hur du bäst förbereder din elevgrupp innan filmen för att få ut bästa möjliga samtal från den efter visningen.

Exempel på hur filmen kan koppla till Gy11

Skolans värdegrund och uppgifter

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling.Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.

Centralt innehåll i kursen Naturkunskap 1a1, 1b

Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion om normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.

Centralt innehåll i kursen Samhällskunskap  1a1, 1b

Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.

WordPress.com-logga