Anne Frank

Idag uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag med tips om program om Anne Frank som var en av dem som dog i ett koncentrationsläger.

Vem var Anne Frank? – Anne Frank var bara 15 år när hon dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget. I ett utbildningsklipp berättar vi vem Anne Frank var och du får veta vad som hände med henne och hennes familj. Du lär dig också vilken betydelse hennes dagbok fick efter hennes död.

Till detta utbildningsklipp finns:
– Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper). Vi har dec 2020 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar: *https://create.kahoot.it/share/quiz-fran-eduklips-vem-var-anne-frank/14a01f0b-dba8-422f-ab86-260a0404763d*
Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
Klippkoll lärarinfo (facit quiz)
Lärarhandledning (pedagogisk inspiration för Klippkoll, Kahoot! och Eduklips minilektioner)
Manus

Exempel på hur klippet kopplar till våra läroplaner

Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i årskurs 7-9

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Centralt innehåll för ämnet Historia i årskurs 7-9

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.
De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Centralt innehåll för kursen Historia 1a1:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Vi kan även erbjuda andra program om Anne Frank:

Berömda kvinnor förr och nu – Anne Frank

Kunskapsverket historia: Anne Frank (podd) Finns även som endast Story, Fakta och en kortversion

Uppläsningar på tyska ur Anne Franks dagbok ( för moderna språk-undervisningen)

WordPress.com-logga