SHOA

Shoah – det hebreiska ordet för katastrof, som används för att beskriva Förintelsen.

Det finns tre nya utbildningsklipp som handlar om det vi kallar SHOA – framför allt om tiden efter krigsslutet. Vad hände med judarna som upplevt förintelsen?

Lämpligt att lyfta nu inför Förintelsens minnesdag 27 januari.

SHOA – den stora katastrofen(1945) – Idag känner många av oss till Förintelsen och dess fruktansvärda följder. Sex miljoner judar mördades systematiskt av nazisterna under andra världskriget. Men färre vet vad som hände med de befriade judarna efter krigsslutet. I det här utbildningsklippet ges en inblick i de fasor som koncentrationslägren innebar, samt du får veta vad som hände med de judiska fångarna direkt efter lägrens öppnande 1945.

SHOA – flyktingar utan land (1945-1947) – I gamla journalfilmer från efter andra världskrigets slut visas överfyllda tågvagnar med flyktingar, på väg bort från lägrens fasor. I det här utbildningsklippet får du en bild av vad som hände med de tidigare judiska fångarna de första åren efter krigets slut. Du får exempel på hur FN och andra internationella organisationer agerade.

SHOA – bildandet av Israel (1948-1953)  – 1947 röstade FN om att Palestina skulle delas i en arabisk och en judisk stat. 1948 utropades staten Israel av premiärministern David Ben-Gurion. I det här utbildningsklippet skildras övergripande vad som ledde fram till det historiska beslutet 1947, samt ges några exempel på de konflikter som beslutet kom att orsaka.

Till utbildningsklippen finns:
– Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper)
– Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
– Klippkoll lärarinfo (facit quiz)
– Lärarhandledning (pedagogisk inspiration för Klippkoll, Kahoot! och Eduklips minilektioner)
– Manus

Du hittar länkar till allt material till vänster när du är ”inne på” filmen i SLI Play.

Exempel på hur klippen kopplar till våra läroplaner

Centralt innehåll för ämnet Historia i årskurs 7-9:

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen.
Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Centralt innehåll för kursen Historia 1a1:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s