En fin resurs som jag vill tipsa om är Digitala lektioner som sköts av Internetstiftelsen.
Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs som möter läroplanens (Lgr11) skrivningar kopplade till digital kompetens och programmering. Här finns lektioner för hela grundskolan, och du kan välja att använda materialet direkt i klassrummet eller som inspiration när du förbereder din undervisning.
Du kan dela övningarna via Google Classroom och använda dem i klassrumsläge på delad skärm eller ladda ner lektionerna i Google Drive eller som PDF.
Nu när spridningen av coronaviruset gör att distansundervisning är det nya normala för många lärare och elever, är materialet hos Digitala lektioner lätt att bearbeta så det passar när eleverna jobbar hemifrån.
Att studera eller arbeta hemma istället för i klassrummet väcker nya frågor kopplade till digital kompetens och då vill jag särskilt lyfta lektionspaketet Skola överallt som handlar om elevernas arbetsplats utanför det fysiska klassrummet och hur digitaliseringen har påverkat människors sätt att arbeta.
Lektionerna tar upp allt från larmen om att unga får problem med nacke och rygg till följd av skärmarbete, till vilka positiva möjligheter digitalt distansarbete kan innebära. Lektionerna låter eleverna reflektera kring digitaliseringens påverkan på individ och samhälle, bland annat genom att de undersöker sin egen digitala arbetsplats hemma. De får också lära sig mer om vilka tekniska lösningar som krävs för att det ska vara tryggt för oss att arbeta digitalt på distans.
De ämnesområden som finns på Digitala lektioner är:
Källkritik
Söka, granska och värdera digitala källor
Programmering
Analog och digital
Värdegrund
Schysst och trygg på nätet
Digitalisering
Påverkan på individ och samhälle
Teknik
Säkerhet och historia