I den här filmen Europas delar: Centraleuropa ska vi lära oss om länderna Tyskland, Polen, Tjeckien, Slovakien, Schweiz, Österrike, Ungern och det pyttelilla landet Liechtenstein. Vi går igenom regionens klimat, geografi och historia. Vi lär oss till exempel var pustan ligger, samt att länderna har haft en omvälvande historia – inte minst i samband med de två världskrigen under 1900-talet.
Sen lär vi oss lite om varje land, som att i Österrike får du rösta när du fyllt 16 år, och att det ungerska alfabetet har 44 tecken!
En film som introducerar Centraleuropa för elever i främst mellanstadiet när de läser ämnena geografi och historia.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!
Europas delar är en serie om Europa. Du kan även se en film om Västra Europa.
Kapitel:
Inledning (00:00–02:13)
Natur och klimat (02:14–05:04)
Historia, befolkning och resurser (05:05–08:19)
Länderna i Centraleuropa (08:20–14:18)
Sammanfattning (14:19–SLUT)
“Man lär sig bra och intressanta saker.”
– elev, åk 6
“Filmen är kort men den förklarar tydligt, man förstod allt! Det är roligare att kolla på en film istället för att läsa.”
– elev, åk 5
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11
Centralt innehåll för ämnet Geografi i årskurs 4–6:
De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
Centralt innehåll för ämnet Historia i årskurs 4–6:
Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser