Nu finns två nya klipp om vulkaner –
Var finns vulkaner? – I grunden är en vulkan bara en spricka i jordskorpan. Det krävs speciella förutsättningar för att vulkaner ska bildas – oftast sker det vid så kallade plattgränser.
I det här utbildningsklippet går vi igenom tre platser där vulkaner brukar bildas. Du lär dig begrepp som litosfärplattor, hetfläck, jordskorpa och magma – samt var eldringen finns och vad som är speciellt med den.
Hur uppstår vulkanerutbrott? – Vulkaner kan se ut på olika vis – och det påverkar deras utbrott.
I det här utbildningsklippet går vi igenom vad stratovulkaner och sköldvulkaner är samt vad som skiljer dem åt. I en animerad sekvens får du följa ett vulkanutbrott och se vad som händer. Vi förklarar även begrepp som lava, magma och pyroklastiskt material.
Exempel på hur klippen kopplar till Lgr11
Centralt innehåll i ämnet Geografi för årskurs 4-6:
Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
Centralt innehåll i ämnet Geografi för årskurs 7-9:
Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.