Jojo Rabbit

Tioårige Johannes ”Jojo” Betzler är medlem i Hitler- jugend, deltar i deras träningsläger och får lära sig vad som enligt nazisterna kännetecknar en jude. Jojo lever med sin mamma, saknar sin pappa och har bara en riktig kompis. När Jojo upptäcker att mamman gömmer en ung judisk flicka på vinden vänds allt upp och ner. Tack vare henne tvingas han konfrontera sin låtsasvän Adolf Hitler och sina nationalistiska fördomar.

En andra världskriget-satir som driver med nazismens antisemitism, machoattityd och ambition att vara ”härskarrasen”.

Filmen Jojo Rabbit är regisserad av Taika Waititi som även skrivit manus, och är baserad på novellen Caging Skies av Christine Leunens. Filmen vann en Oscar i kategorin ”Bästa manus efter förlaga” 2020.

Man kan uppfatta på tonen att filmen passar för yngre barn, men man bör ha någorlunda god kunskap om nazismen och dess tillvägagångssätt för att kunna ta till sig filmen på rätt sätt. Den passar därför bäst att visa tidigast i samband med att eleverna läser mer om andra världskriget i historia som brukar ske i åk 7-9. Passar så klart även otroligt bra på gymnasiet.

En film som ger stora möjligheter till diskussioner om viktiga ämnen.Det finns en filmhandledning från Filminstitutet som du kan använda i klassrummet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s