Människans ursprung

Människans ursprung – Vandringen till Sverige – För över 100 000 år sedan började den största resan i mänsklighetens historia. Människorna i Afrika började sin vandring över jorden. De vandrade åt öster, norr och väster. Vi vet idag att vår människoart, homo Sapiens, mötte Neandertalare under sin färd. Resultatet blev barn och i många av dagens människor finns det spår av Neandertalare. Människor har i alla tider flyttat när behovet av mat, nyfikenhet eller naturkatastrofer drabbat dem. Deras geografiska väg genom historien kan vi se i vår arvsmassa, alltså i våra gener.

I filmen får vi lära oss om de tidiga människorna och deras erövring av jordens kontinenter. Vi låter några elever få göra ett DNA-test och se om de är släkt med neandertalare och var deras förfäder en gång har kommit ifrån. En pedagogisk film för åk 1-6 om människans resa på jorden.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centrakt innehåll för ämnet Historia i åk 1-3:

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk

Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s