Västra Europa

I den här filmen Europas delar – Västra Europa, ska vi lära oss om västra Europa och länderna Frankrike, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och det pyttelilla landet Monaco. Vi lär oss om regionens klimat, geografi och historia. Vi lär oss även varför västra Europa är så rikt och tätbefolkat. Till sist går vi igenom lite fakta kring varje land i västra Europa! Som att folket i Belgien pratar flera olika språk, och att eleverna i Frankrike får tre rätter till lunch i skolan.
En film som introducerar västra Europa för elever i mellan- och högstadiet när de läser ämnena geografi och historia.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Kapitel:
Inledning (00:00–02:03)
Natur och klimat (02:04–04:21)
Historia, befolkning och resurser (04:22–07:39)
Länderna i västra Europa (07:40–12:56)
Sammanfattning (12:57– SLUT)

Citat om filmen

“Filmen är välgjord och innehåller mycket bra information.”
– Elev, åk. 6

“Filmen var tydlig och förklarade jättebra så man förstod!”
– Flera elever åk. 5–6

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll för ämnet Geografi  i årskurs 4–6:

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Centralt innehåll för ämnet Historia  i årskurs 4–6:

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser