Öken – spridning och förvandling

I två filmer får vi lära oss mer om öknen, hur den sprider sig och  undersöka vilka utmaningar och möjligheter som finns i den heta öknen.
Filmerna är anpassade för elever i mellan- och högstadiet och passar i geografi när de läser om miljö, människor och hållbarhetsfrågor.

Ökenspridning kallas det när torra områdens ekosystem bryts ned mer och mer. Det kan också kallas markförstöring. Vi lär vi oss vad som orsakar ökenspridning, men vi lär oss också om hur ökenspridningen kan förebyggas. Hur påverkas våra torraste ekosystem av försaltning, överbetning och befolkningstryck? Och hur kan hållbart jordbruk hjälpa till att förebygga ökenspridning?
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

I den andra filmen lär vi oss om ökenförvandlingen – från problem till tursim. Vi reser vi till marockanska Sahara för att undersöka mer kring vilka utmaningar och möjligheter som finns i den heta öknen. Vi lär oss om varför ökenturismen växer, hur man kan få öknen att grönska och hur man kan ta vara på den enorma energin från solen. Vi ska också besöka filmstudior och en dagbrottsgruva för fosfatmalm – där vi får se världens längsta transportband.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr1

Centralt innehåll för ämnet Geografi i årskurs 4–6:

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Centralt innehåll för ämnet Geografi i årskurs 7-9:

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.
På vilka sätt sårbara platser kan identifieras och hur individer, grupper och samhällen kan förebygga risker.
Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

För de yngre eleverna har vi även filmen –  Vi lär oss om: Öken

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s