Unga kvinnor

Regissören och manusförfattaren Greta Gerwig ligger bakom denna filmatisering av ”Unga kvinnor” baserad på den klassiska boken och andra texter av Louisa May Alcott, med originaltiteln Little Women.

I Gerwigs version ser vi den älskade historien om systrarna March – fyra unga kvinnor fast beslutna att leva sina liv på sina egna villkor. En berättelse som är både tidlös och modern. I rollerna som Jo, Meg, Amy och Beth March ser vi Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh och Eliza Scanlen. Som grannen ser vi Timothee Chalamet, Laura Dern är Marmee och Meryl Streep faster March.

Filmen var Oscarnominerad för bl a Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll och Bästa manus baserad på annan förlaga och vann pris för bästa kostym. Filmen har även nominerats till många andra prestigefyllda priser och vunnit en del.

Det finns ännu ingen filmhandledning till filmen, men den fungerar så klart bra att använda till exempel i engelska undervisningen, då den bygger på en klassisk bok i den engelska litteraturen. Guider för boken hittar du lätt på nätet. Kanske läsa vissa stycken på engelska och vissa på svenska, jämföra språket och gärna jämföra bokstycken med filmscener.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s