Så fort ett par berättar att de ska ha barn kan de räkna med att få frågan: Är det en pojke eller en flicka? Men det är inte alla barn som känner sig säkra på vad de är när de växer upp. I filmen Inte tjej inte kille träffar vi Audrey Mason-Hyde som bryter ner stereotyperna då det gäller könsidentitet, en etikett i taget. Men vi möter också ungdomar som varken identifierar sig som pojkar eller flickor och får höra deras historier om hur det är att växa upp som ickebinär eller utanför tvåkönsnormen.
Det finns en handledning till filmen.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11
Centralt innehåll i ämnet Biologi för årskurs 4-6:
Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
Centralt innehåll i ämnet Biologi för årskurs 4-6:
Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för årskurs 4-6:
Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet.
Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.
Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskapför årskurs 7-9:
Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgy11
Centralt innehåll för kursen Naturkunskap
Samband mellan individens hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället, till exempel i fråga om träning, kost, droger, konsumtion och påverkan på miljön. Hur naturvetenskap kan användas som utgångspunkt vid kritisk granskning av budskap och normer i medierna.
Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.
Centralt innehåll för kursen Samhällskunskap
De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.