Källkoll USA-valet

Nu stundar ett presidentval i USA. Hur ska man navigera bland de stora mängder av nyheter och information som vi utsätts för dagligen? I Källkoll USA-valet går Källkollarna och journalisterna Åsa Larsson och Jack Werner på djupet i nyhetsflödet kring den amerikanska valrörelsen, tittar närmare på virala snackisar och ger publiken en inblick i amerikansk politik. Tillsammans med programledarkollegan Edwin Safari hjälper de tittaren att bättre förstå sin omvärld och ger tips på hur vi kan bli vassare på källkritik.

Det kommer bli fem avsnitt, men finns två avsnitt i skrivande stund. Den politiska lögnens historia i USA och När Trump fick Corona.

Syfte och mål med programserien Källkoll:

Att få våra elever att engagera sig i omvärldsfrågor är i förlängningen en demokratisk fråga. Att eleverna också tänker källkritiskt och funderar över syfte och mål med den information de tar del av blir allt viktigare i det komplexa samhälle som vi lever i. Den här programserien syftar till att skapa intresse för samhällsfrågor hos eleverna, få dem att se vikten av att engagera sig i demokratiska frågor och samtidigt bli källkritiska medborgare.

Genom att arbeta med serien, tillsammans med det här arbetsmaterialet utifrån olika dilemman och samhällsfrågor i den amerikanska valrörelsen, så blir företeelser som spridningen av konspirationsteorier och falska nyheter samt begrepp som demokratiindex, majoritetsval och yttrandefrihet åskådliggjorda för eleverna.
Målet med serien är i förlängningen att bidra till en starkare tilltro till demokrati och yttrandefrihet.

Finns en studiehandledning.

UR:s egna ord om serien:

– Det är redan en minst sagt rörig informationsmiljö i USA och det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till allt som sägs, inte bara för unga. Vi behöver prata mer om vilka aktörer det rör sig på den här arenan och vilka former som finns, både de faktiska kring amerikansk politik, men också kring informationsspridning. Fake news gjorde sitt stora genombrott förra valet 2016 och nu har vi en väldigt speciell sittande president och en pandemi ovanpå detta. Det ska bli väldigt spännande att få dyka ner i,

säger Åsa Larsson, som till vardags jobbar med faktagranskarinitiativet Källkritikbyrån.

Källkoll USA-valet kommer gå på djupet i nyhetsflödet kring den amerikanska valrörelsen, titta närmare på virala snackisar, ge unga en inblick i amerikansk politik och undersöka hur stor betydelse presidentvalet har på omvärlden. Syftet är att ge elever på högstadiet och gymnasiet enkla verktyg att förstå sin omvärld och tips på hur de kan bli bättre på källkritik.

Alla avsnitten kommer att kompletteras med ett pedagogiskt material som stöttar arbetet med programmen i undervisningen.

– Vi är glada att Källkoll efterfrågas i skolan och det känns extra viktigt att vi på UR kan bidra med ett program som hjälper unga att navigera i nyhetsflödet med källkritiska ögon när det behövs som mest,

säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.

Alla program publiceras även på UR:S egen YouTubekanal.

UR:s pressrelease 14 oktober 2020

Du känner kanske igen att det tidigare i år kommit en annan programserie som också hette Källkoll. Även i Källkoll Corona är det Åsa Larsson och Jack Werner som går på djupet i nyhetsfloden, tittar närmare på trender i sociala medier och tipsar om hur du kan bli bättre på källkritik och källtillit.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s