En särskild sommar

En särskild sommar – en serie  om ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (IF).

De flyttar in i ett hus i skärgården. Här ska de tävla i olika saker som har med vuxenlivet att göra. Vinnarna av varje tävling får göra något kul medan förlorarna får ett hushållsstraff. Målet är att bli mer vuxen och självständig innan sommaren är slut. Det handlar om allt från familj, pengar och sexualitet till att tvätta kläder och handla mat. Här ryms många känslor; lycka, besvikelse, sorg och kärlek. Olika aspekter av vuxenlivet presenteras i en spännande form.

Syftet är dubbelt; dels att den breda publiken ska få insikt i livsvillkoren för unga med intellektuell funktionsnedsättning, dels att unga i gymnasiesärskolan ska lära sig mer om vuxenlivet.

Programmen finns även med syntolkning och teckenspråkstolkning.

Till serien finns ett gäng pratstartare  – korta pratstartare hämtade från serien En särskild sommar. Klippen är tänkta att inleda en klassrums-diskussion i gymnasiesärskolan kring det kommande vuxenlivet. De medverkande har alla intellektuell funktionsnedsättning och går i gymnasiesärskolan själva.

Det finns en handledning till pratstartarna.

Från UR:s pressmeddelande:

– Det jobbigaste med vuxenlivet är väl att stå på egna ben och ta ansvar själv, säger Julia Blomqvist, som är en av deltagarna.

– Min största dröm i att bli vuxen är att ha egna barn. Och ha ett eget telefonabonnemang, säger en annan deltagare, Daniella Sandgren.

– Det var fint att se ungdomarna samarbeta och växa genom utmaningarna de ställdes för i varje program. Och alla kloka tankar och känslor de delar med sig av, säger Matz Lundinprojektledare på UR.

Hur klarar man sig som ung med intellektuell funktionsnedsättning om man är tvungen att ta hand om sig själv? Så som vuxna gör. I sex avsnitt följer vi nio ungdomar när de ska fixa allt själva: tvätta, städa, laga mat och ha koll på ekonomin. Ingen mer hjälp från föräldrar, syskon eller lärare.
Programmen behandlar olika relevanta teman om vuxenlivet: relationer, pengar, boende, föräldraskap och hälsa.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s