Privatekonomi

Ekonomins grunder: Privatekonomi – Vad är egentligen ränta och amortering? Hur fungerar lån och krediter? Vad innebär de olika sparsätten aktier, fonder och obligationer? Det ska vi få reda på i filmen om privatekonomi. Man går bland annat igenom begrepp som disponibel inkomst, borgen och budget. Filmen tittar också på hållbar konsumtion – att bli medveten om hur och vad du konsumerar gynnar både din plånbok och din omvärld.
Det här är en film för högstadie- och gymnasieelever när de läser t.ex. ämnena samhällskunskap, hem- och konsumentkunskap samt ekonomi.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Kapitel:
Inledning (00:00–00:55)
Inkomster och utgifter (00:55–03:29)
Lån och ränta (03:29–10:32)
Sparande (10:32–13:35)
Budget och kassabok (13:35–15:25)
Hållbar konsumtion (15:25–SLUT)

Citat om filmen:

”Väldigt lärorik film som tydligt beskriver vardagliga ekonomiska begrepp med välgjorda animationer och exempel!”
– Gymnasieelev, 17 år

Exempel på hur filmen kopplar till  Läroplanerna:

Centralt innehåll i Lgr11 för ämnet Hem- och konsumentkunskap i åk 7–9:

Ungas privatekonomi, till exempel att handla över internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Centralt innehåll i Gy11 för ämnet Samhällskunskap 1a och 1b:

Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.

Innehåll i Ekonomiprogrammet i gymnasiet

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov.