Mellankrigstiden

I filmen Mellankrigstiden lär vi oss om tiden mellan de två stora världskrigen. Åren mellan 1918 och 1939 präglades av många viktiga händelser och perioder. Vi går igenom begrepp som det glada tjugotalet, den stora terrorn och folkhemmet. Vi lär oss om fascismen i Italien, nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjetunionen. Vi lär oss också om hur Sverige förändrades under den här perioden.
En film som ger en översikt över perioden som kallas mellankrigstiden, för elever i högstadiet och gymnasiet.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Kapitel:
Inledning (00:00–01:14)
Situationen i Europa efter första världskriget (01:14–02:16)
Det glada 20-talet och den stora depressionen (02:16–05:29)
Benito Mussolini och fascismen (05:29–07:25)
Adolf Hitler och nazismen (07:25–10:33)
Josef Stalin och kommunismen (10:33–12:35)
Mellankrigstiden i Sverige (12:35–14:57)
Vägen fram till andra världskriget (14:57–SLUT)

Citat om filmen:
”Jättebra översikt och tydlig med olika kapitel. Gillar den! Det var mycket som jag inte riktigt hade koll på.”
– Elev, åk. 9

“Denna kommer jag med glädje använda i framtiden i undervisningen om mellankrigstiden men gärna också under arbetet med andra världskriget. Snygg, tydlig och med en väldigt bra och lugn berättarröst! Fina begreppsförklaringar!”
– SO-lärare, högstadiet

Exempel på hur filmen kopplar till läroplanerna

Centralt innehåll i Lgr11 för ämnet Historia i årskurs 7–9:

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Centralt innehåll i Gy11 för kursen Historia 1a1:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Andra filmer som kan vara intressanta i sammanhanget: