Flykten från DDR

Flykten från DDR är en andlöst spännande nagelbitare om kalla krigets mest våghalsiga flykt. Filmen är 2019 års största europeiska biosuccé och har lockat miljonpublik i hemlandet Tyskland. Den här filmen är baserad på en sann historia.

Östtyskland 1979. Utleda på diktaturens förtryck har familjerna Strelzyk och Wetzel i största hemlighet ägnat lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong. Deras plan är att fly till friheten i väst, men efter att deras första försök misslyckats vet regimen att något stort är på gång. Med den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir både förberedelserna och själva flykten en kamp mot klockan där varje sekund är avgörande.

Från 1976 till 1988 misslyckades 38 000 östtyskar med sina försök att fly till väst. Minst 462 män, kvinnor och barn miste sina liv vid gränsen. De stämplades som förrädare av DDR-regimen.

Filmen passar bäst från år 8 och uppåt. Passar att koppla till både ämnena historia och svenska. Tänk att du kan använda den till exempel för källkritiska övningar.

En modern filmhandleding med klipp finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s