Fler berömda kvinnor

 

De är inte lika många som männen men ack så framstående, kvinnorna som regerat i olika delar av världen förr och nu. Detsamma gäller för kvinnor i andra ”mansdominerade” områden såsom fysik och krig. Visste du att Katarina den store var först med att sträva efter att alla ska ha lika skydd enligt lagen? Eller att Indira Gandhi genomförde en grön revolution? Eller lär känna bakgrunden till världens första kvinna i rymden, en kosmonaut från Ryssland.

Ibland behövs det en puff för att få ett jämställt genusperspektiv i lyftandet av människors bidrag till historien fram till idag. I 24 korta avsnitt beskrivs kvinnor som är framstående och har gjort avtryck inom olika områden.

Sedan tidigare har vi tolv avsnitt om berömda kvinnor förr och nu och nu har vi utökat med ytterligare tolv.

Filmerna Berömda kvinnor – förr och nu passar bra för ämnesövergripande undervisning i värdegrundsfrågor samt i ämnena svenska och historia i grundskolan och gymnasiet.

”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och inte- gritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

– Kapitel 1, Lgr11

Det finns en studiehandledning till de senaste 12 filmerna

Följande kvinnor presenteras:

Kleopatra VIII – Levde 100 år f.kr och var en mycket beläst regent som kunde 9 språk. Hon studerade i Alexandria och verkade för samarbeten över landsgränserna för att öka sitt rike.

Angela Merkel – Är doktor i fysik och kemi vilket hon studerade i Östberlin innan hon blev Tysklands förbundskansler och en världskänd politiker.

Hatschepsut – Gifte sig med sin halvbror för att bli drottning under 1400-talet f.kr. Hon såg till att Egyptens ekonomi blomstrade genom att nyttja de handelsvägar som fanns.

Margaret Thatcher – Var den första kvinnliga premiärministern i Storbritannien. Innan det var hon en arbetande kemist från Oxford University som skolade om dig till advokat.

Hillary Clinton – Första kvinnliga ledamoten i USA’s senat för delstaten New York, utrikesminister under Obamas styre och har kandiderat för att bli president två gånger.

Indira Gandhi – Första och hittills enda kvinnliga premiärministern i Indien. Hon såg bland annat till att Indien omstrukturerade handelsavtal med livsmedel och utvecklade den egna produktionen, den gröna revolutionen.

Katarina den stora – Kunglighet som gifte in sig till Rysslands styre under 1700-talet. Hon ”tog makten” och gjorde flera stora sociala reformer bland annat en som verkade mot mer jämlikhet inför lagen.

Jeanne d’Arc – Hörde två helgon säga att de skulle hjälpa henne att fördriva engelsmännen ut ur Frankrike och se till att en fransk kung skulle krönas. Hon hjälpte bland annat Frankrike att återta Orléans. Hon blev sedan skyddshelgon för soldater.

Jungfru Maria – Mor till Jesus, guds son, som föddes som den nya hebreiska kungen. Familjen flydde till Egypten för att skydda sonen från kejsarn Herodes dödsjakt på Jesus.

Marie Curie – Den första personen att vinna Nobelpriset två gånger. Först en för forskning om radioaktivitet i fysik och senare en i kemi för upptäckten av de två grundämnena radium och polonium. Hon uppfann enklare röntgenapparater för fält under första världskriget.

Valentina Teresjkova – Rysk pilot som kom att bli den första kvinnan i rymden som kosmonaut.

Hedy Lamarr – Flydde från andra världskrigets Europa till USA där hon blir en känd skådespelerska men är mest känd för sin tekniska uppfinning som är förgrundaren till funktionen bakom trådlösa enheter idag.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s