Lärlabbet

Lärlabbet – Säsong 8. Tema: skriv, samt språkstörningar.
Lärlabbet är ett inspirerande, fortbildande och yrkesutvecklande tv-program för dig som är lärare. Här möter vi pedagoger, och ledande experter inom pedagogik och didaktik, både i Sverige och runtom i världen. Syftet är att inspirera och bidra till en bättre undervisning genom att ge konkreta och klassrumsnära tips, visa upp goda exempel grundade på beprövad erfarenhet samt att presentera forskning på vetenskaplig grund.
Den nya säsongen har en ny programledare som är bekant för många sedan tidigare – Patricia Diaz
Programmen kopplar denna gång tydligt till URs pågående satsning på skrivande. Läs mer om den här
Den här säsongen kommer programmen bland annat att handla om:
Att lära lågstadieelever att skriva – råd och konkreta tips på hur du bäst lär de yngsta eleverna att skriva. Genom att ljuda och spåra bokstäverna lär sig eleverna snabbare, menar läraren Maria Kempe.  Forskaren Elisabeth Frank intervjuas om vikten av att lärare läser och skriver tillsammans med barnen.
Att skriva i olika ämnen såsom SO, NO och matematik – Skrivandet i SO är viktigt för att befästa ämneskunskaperna och sortera sina tankar, säger universitetslektorn Åsa af Geijerstam. Docenten Tutita Casa, berättar om hur man kan skapa skrivuppgifter där man diskuterar de matematiska begreppen
Vad är en språkstörning? – Språkstörning är vanligare än adhd, i genomsnitt har två elever i varje klass en språkstörning. Men vad är språkstörning? Språkstörning innebär att ha svårt att uttrycka sig eller svårt att lära in talspråk och skriftspråk, säger Marika Habbe, logoped på Specialpedagogiska skolmyndigheten.