Skrivjouren

 

Skrivjouren/UR

Skrivjouren består av nio korta konkreta klipp som hjälper till med vanliga skrivproblem och visar hur man kan förbättra sitt skrivande. Klippen förklarar språkligheter på olika nivåer som många ungdomar upplever som svåra. Allt från att skapa en röd tråd i texten, eller hur man skriver ett stycke till att känna till skillnaden mellan de och dem.

De korta programmen, cirka tre minuter, ger nycklar till ett bättre skriftspråk, och förklarar hur man formulerar en formell text. Vi dyker ner i grundläggande språkligheter, skrivprocesser och texttyper inom det formella skrivandet i skolan.

Programmen har åk 7-9 som främsta målgrupp.

Det finns en handledning till serien och arbetsblad som passar varje avsnitt , se exempel på arbetsblad här

Så här beskriver Annice Lindstrand projektledare på UR, tankarna bakom UR:s två nya programserier om skrivande:

Skrivutmaningen och Skrivjouren handlar om att få unga att förstå varför det är viktigt att kunna uttrycka sig i skrift, och hjälpa dem att uppnå det. Båda serierna utgår från de vanligaste felen unga gör. De är vana att skriva utifrån sig själva och egna åsikter men har svårare att skriva objektivt utifrån fakta. De språkliga felen är på en väldigt grundläggande nivå, till exempel att skilja på talspråk och skriftspråk. Det gör att deras texter är är svårare att förstå och att de upplevs som mindre smarta – ett hinder i både studier och arbetslivet, i samtliga yrken.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s