Skrivutmaningen

Skrivutmaningen – Fyra ungdomar får i uppdrag att skriva en formell text till yrkespersoner som skriver mycket i sina jobb och där det är viktigt att kunna skriva formellt. De träffar en polis, en psykolog, en jurist och besöker en byggfirma. De coachas av läraren Maria Wiman och till slut får de möta yrkespersonen och ta emot feedback på sina texter. Programmen ska motivera elever att förstå vikten av att behärska formellt skrivande, ge insikt om att alla kan lära sig och handfasta tips för att förbättra sina texter. Målgruppen är främst åk 7-9.

Skrivutmaningen har sin egen gedigna handledning som du kan använda som stöd i din undervisning. Den innehåller tankar bakom serien, tankar bakom hela UR’s satsning på skrivandet, övningar kopplade till alla fyra program och hur programmen kopplar till läroplanen.

Så här beskriver Annice Lindstrand projektledare på UR, tankarna bakom UR:s två nya programserier om skrivande:

Skrivutmaningen och Skrivjouren handlar om att få unga att förstå varför det är viktigt att kunna uttrycka sig i skrift, och hjälpa dem att uppnå det. Båda serierna utgår från de vanligaste felen unga gör. De är vana att skriva utifrån sig själva och egna åsikter men har svårare att skriva objektivt utifrån fakta. De språkliga felen är på en väldigt grundläggande nivå, till exempel att skilja på talspråk och skriftspråk. Det gör att deras texter är är svårare att förstå och att de upplevs som mindre smarta – ett hinder i både studier och arbetslivet, i samtliga yrken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s