Har förmågan att skriva försämrats bland unga? I Skrivglappet hör vi vittnesmål från arbetslivet om att ung personal ibland inte har den skrivförmåga som krävs. Vi möter unga vuxna i arbetslivet och i högskolan som kämpar med det skrivna språket samtidigt som vi undersöker orsakerna till skrivglappet. Vi finner ett komplext lapptäcke av förändringar inom skola och samhälle. På tröskeln till arbetslivet står en ung generation som inte blivit rustad för utmaningarna i skriftspråket. Hur hamnade vi här? Har vi svikit våra unga
UR:s dokumentär Skrivglappet uppmärksammar den samhällsutmaning som bristande skrivförmåga kan innebära för ungas framtid. Dokumentären möter unga vuxna i arbetslivet och på högskolan som kämpar med det skrivna språket. På tröskeln till arbetslivet står en ung generation som inte blivit rustad för utmaningarna i skriftspråket.
Bristande skrivförmåga kan leda till att unga inte får de jobb som de sökt visar undersökningen. Nära hälften av Sveriges chefer (47%) har minst en gång valt bort personer i en rekrytering på grund av att den unga sökande har bristande förmåga att uttrycka sig i skrift, trots att den sökande i övrigt motsvarat rekryteringskraven. Undersökningen visar också att skrivande är en relevant förmåga i dagens arbetsliv: 89 procent av cheferna tycker att det är viktigt att unga de anställer kan uttrycka sig i skrift. Men var femte chef (21%) bedömer sina unga medarbetares skrivförmåga som dålig, och 18 procent anser att deras unga medarbetares skrivförmåga inte motsvarar de krav som finns i branschen.