Olika former av energi

Olika former av energi – Energi är den kraft som behövs för att en förändring ska kunna ske. Det är anledningen till att till exempel saker rör på sig, låter, lyser, växer eller ändrar temperatur! Men vad är energi egentligen? I den här filmen lär vi oss vad energi är, men framför allt vilka olika former energi kan ha. Vi går till exempel igenom värmeenergi, rörelseenergi och kemisk energi.
En film för mellanstadieelever när de läser ämnet fysik.

Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz!

Kapitel:
Inledning (00:00–00:51)
Vad är energi? (00:52–01:25)
Energiprincipen (01:26–03:07)
Energiformer: (03:08–03:13)
– Kemisk energi (03:14–04:46)
– Rörelseenergi (04:47–05:51)
– Lägesenergi (05:52–07:02)
– Elektrisk energi (07:03–08:27)
– Värmeenergi (08:28–09:12)
– Kärnenergi (09:13–10:32)
– Strålningsenergi (10:33–11:31)
Sammanfattning (11:32–SLUT)

Sagt om filmen:

‘“Jag tycker att det var en tydlig film med bra bilder och grafik som på ett mycket konkret sätt beskriver ett relativt abstrakt område för eleverna. Definitivt skulle jag använda den i undervisningen.”
– NO-lärare

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll för ämnet Fysik i åk 4-6:

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.