Pandemier

Fortfarande behöver vi prata om pandemi med våra elever. Vi har tipsat om andra program  i våras, men här finns även ett utbildningsklipp om Pandemier som passar.
Ordet pandemi kommer från grekiskan och betyder hela folket. I slutet av 2019 upptäcktes infektionssjukdomen covid-19 som sedan spreds över hela världen, vilket fick enorma konsekvenser för miljontals människor.
I utbildningsklippet går man igenom vad som utmärker en pandemi. Du får lära dig om kända pandemier som digerdöden, spanska sjukan, asiaten, Hongkong-influensan och svininfluensan. Du lär dig även begrepp som infodemier, samt vikten av trovärdiga källor i tider då falska rykten sprids blixtsnabbt.
Till utbildningsklippet finns en klippkoll för elever med quizfrågor för Kahoot!
Exempel på hur klippet kopplar till Lgr 11
Centralt innehåll i ämnet Biologi för årskurs 7-9:
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning.
Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för årskurs 7-9:
Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.
Nyhetsvärdering