Vara vänner

Välkommen tillbaka efter sommarlovet😀!

Nu finns säsong 2 av programserien Vara vänner!
Hur känns det att bli utfryst i en chatt? När slutar ett bus att vara roligt? Och hur säger man ifrån när en kompis är oschyst mot någon?

Vara vänner är en dramaserie för lågstadiet om vänskap, relationer och empati. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut. Vad händer när vi backar bandet och låter alla som är med vara lite schystare, lite öppnare och lite modigare?

Serien är kopplad till skolans värdegrund och uppdrag. Att respektera varandra, ta avstånd från förtryck och kränkande behandling uppmärksammas inom teman som vänskap, empati och att visa hänsyn.
Syftet är att förebygga kränkningar, visa på rätten att få vara den man är och skyldigheten att respektera andra. Programmen är lätta att relatera till och avslutas genom att inge tittarna eget mod.

Det finns en fin lärarhandledning till serien.

Om du aldrig upptäckte första säsongen av Vara vänner, så hittar du den här. Den har några år på nacken, men har använts flitigt genom åren av lärare i åk f-3.
Den första säsongen finns även syntolkad och teckenspråkstolkad.

Dessutom finns en liten fil som fungerar som förord till dig som pedagog. Här förklarar seriens producenter bland annat hur serien blev till, varför de valde dramatiseringar som form och vad de vill förmedla med programmen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s