Framtidsfokus

Framtidsfokus är en serie på sex delar som fokuserar på några av de utmaningar som vi står inför i framtiden. Programmet är producerat av det internationella analysföretaget Bloomberg, som utifrån en mängd insamlade data inte bara pekar ut framtida problemområden utan även lyfter fram lösningar utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

I serien ”Framtidsfokus” lyfts 6 olika samhällsutmaningar fram som vår värld står inför: artificiell intelligens, megastäder, jämställdhet, befolkningsutveckling, inkomstklyftor och energilösningar. Det är viktiga områden att ta tag i för att nå de s.k. Globala mål som FNs utvecklingsprogram (UNDP) ställt upp. De syftar till att avskaffa den extrema fattigdomen, att minska ojämlikhet och orättvisor, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. I filmserien ”Framtidsfokus” ges en hel del lösningar utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Man talar om nya innovationer, effektivisering, företagande och politiska styrmedel.

Filmerna berör flera av de globala målen!

Framtidsfokus – artificiell intelligens – belyser på vilket sätt AI kommer att förändra våra liv och vilka utmaningar den nya tekniken för med sig.

Exempel på en studiehandledning.

Fler avsnitt:

Framtidsfokus – megastäder –  tittar närmare på de utmaningar som den växande urbaniseringen leder till när majoriteten av jordens befolkning bor i städer.

Framtidsfokus – befolkningsutveckling – beskrivs vad jordens demografiska obalans kan få för följder i framtiden.

Framtidsfokus – jämställdhet – belyser inte bara problemet utifrån ett rättviseperspektiv utan också som ett rent ekonomiskt problem.

Framtidsfokus – inkomstklyftor – tar oss med till några av världens fattigaste länder och visar exempel på när utbildning och småskaligt entreprenörskap tar människor ur fattigdomen.

Framtidsfokus – energilösningar – Användandet av fossila bränslen måste minska påtagligt för att vi ska ha möjlighet att stoppa den klimatförändring som vi redan kan se effekterna av i form av smältande glaciärer, förhöjda havsnivåer, kraftigare vindar och fler skogsbränder. Kan solenergin vara lösningen på framtidens energiproblem?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s