Vår digitala planet

Vår Digitala Planet är en ny dokumentärserie i tre delar om hur den accelererande teknikutvecklingen påverkar samhället och individen, demokratin, integritet och beteende.

Digitaliseringen förändrar våra arbeten, skolor, städer och nöjen i grunden. Den underlättar vår vardag och vår möjlighet att sprida och hämta in kunskap. Och den har som ingen tidigare teknik möjligheten att koppla samman människor över stora avstånd och ge röst till marginaliserade grupper. Men med digitaliseringen tillkommer också nya utmaningar. Har de stora teknikbolagen fått för stor makt över våra liv? Hur undviker vi att desinformation och fabricerade sanningar påverkar politiska val? Och vad händer med vårt beteende och välmående i en ständigt uppkopplad värld? Det är frågor som vi söker besvara samtidigt som vi träffar personer som använder den nya tekniken på olika sätt, i arbetet och privat.

Följ med på ett unikt besök hemma hos Steven Pruitt, också kallad kungen av Wikipedia, som ägnar sitt liv åt att stärka demokratin på internet. Träffa familjen Farley som har överlåtit en del av barnuppfostran och konflikter om sådant som skärmtid och städning till datorprogrammet Jarvis. Och hör medlemmarna från Mats Steens digitala World of Wordcraft-familj.

Syftet är att öka kunskaperna om digitaliseringens betydelse: till exempel hur samhällsförhållanden och livsvillkor formas av olika intressen och aktörer. Men också att skapa förståelse för det demokratiska samhället, utveckla förmåga att analysera samhällsfrågor och stärka ett kritiskt förhållningssätt. Serien kompletteras av sju kortare webbklipp – Vår digitala planet i fokus. De korta klippen fördjupar och kompletterar de tre längre delarna  men kan även ses separat.

Till de tre huvudprogrammen finns handledning med övningar. Handledningen visar även tydligt hur programmen kopplar till våra läroplaner.

Om de tre huvudprogrammen:

Demokratins nya spelplan – del 1

Hur förändrar digitaliseringen förutsättningarna för vår demokrati? Möt Stephen Pruitt, Wikipedias mest aktiva skribent, som vigt sitt liv till att skapa en mer jämlik könsrepresentation och åt att stärka demokratin på nätet. Du får följa med på ett unikt besök hemma hos mannen som kallas för kungen av Wikipedia. Du får också följa med ut på den indiska landsbygden och vara med när den lilla byn Salamba kopplas upp mot nätet. Hur hanterar man infomedia när man är digital analfabet?

Ser du storebror? – del 2

Vilka är aktörerna och drivkrafterna bakom vår alltmer uppkopplade och övervakade värld? Hur används all data? Och hur mycket är vi beredda att offra av vår integritet för ökad bekvämlighet och trygghet? Några av jordens mest digitaliserade länder, Estland, USA och Kina, har valt helt olika vägar. Hemma hos familjen Farley behöver inte föräldrarna bråka om barnens skärmtid eller be barnen att plocka undan efter sig. Den typen av konflikter får Jarvis ta, ett datorprogram som sköter barnuppfostran.Thomas Christansen använder self-quantification data för att bota sin svåra astma. Insamling av hälsodata kan vara enda sättet att hantera belastningen på sjukvården, men hur säkerställs att datan inte hamnar i orätta händer?

Livet med skärmarna – del 3

Vi lever en allt större del av våra liv genom skärmar. Hur påverkas vårt beteende i en allt mer digitaliserad värld? Vilka nya upplevelser och mänskliga interaktioner kan digitaliseringen möjliggöra? Anders Hansen pratar om hur appar utnyttjar hjärnans belöningssystem och därmed blir produkter som är perfekt beroendeframkallande. Du får också bekanta dig med bland andra Mats Steen som fann en mening i sitt korta liv genom onlinespelet World of Warcraft och Kashmir Hill som testade att koppla bort sig från de stora nätjättarnas plattformar och insåg hur svårt det är att fungera i samhället utan dem.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s