Rörelsefilmer

Elever med motoriska, intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan av olika skäl ha svårigheter att tillgodogöra sig rekommenderad mängd fysisk aktivitet. Alla barn och ungdomar har behov av och rätt att få delta i fysisk aktivitet och få uppleva rörelseglädje utifrån sina egna förutsättningar.
Programserien Rörelsefilmer kan användas som komplement till annan fysisk aktivitet under skoldagen, som ett avbrott mellan lektioner eller för att höja aktivitet under längre lektionspass.
Syftet är att möjliggöra och främja fysisk aktivitet för elever i grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Att stötta elever i att finna rörelseglädje på ett sätt som stimulerar och inte ställer krav. Programserien ska vara en inspiration för elever och lärare att pröva nya rörelser och att använda kroppen på nya sätt.

Det finns fem avsnitt på vardera ca 9 minuter och det finns en bra lärarhandledning till serien

Exempel på hur serien kopplar till läroplanerna för grundsärskolan och gymnasiesärskolan

I läroplanen för ämnesområdet motorik beskrivs att undervisningen ska syfta till att eleverna ska utveckla allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva. Undervisningen ska bland annat utveckla en god kroppsuppfattning och tilltro till den egna fysiska förmågan att påverka sin omgivning. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att prova olika slags rörelseaktiviteter och möjlighet att utveckla kunskaper om sambanden mellan rörelse, hälsa och livsstil.

I kunskapskraven för grundläggande kunskaper i slutet av årskurs 9 finns beskrivet bland annat att eleven kan delta i:

  • att använda fin- och grovmotorik i olika aktiviteter
  • att utföra rörelser med balans och kroppskontroll
  • lekar, danser och andra rörelseaktiviteter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s