Food 3.0

Den industriella matproduktionen utsätter just nu vårt klimat för en stor påfrestning genom sina utsläpp och föroreningar. Men vi blir allt fler människor på jorden och behovet av mat stiger i samma takt. År 2050 uppskattas vi vara nästan 10 miljarder invånare. Frågan om mat kommer att bli avgörande för vår överlevnad. Samtidigt vet vi att våra resurser och den biologiska mångfalden minskar.

Med dagens mått mätt kommer produktionen av mat behöva öka med 70 procent. Det skulle i sin tur leda till ytterligare enorma utsläpp och ökade föroreningar, samt brist på vatten och andra resurser. Så vad kan vi göra? Vad kommer morgondagens mat att bestå av? Och hur kan vi producera och framställa den på ett hållbart sätt?

Den här dokumentärserien Food 3.0 i tre delar undersöker olika lösningar och alternativ som kan säkra framtidens matproduktion. Vi träffar flera forskare, företag och visionärer som med olika utgångspunkter arbetar med att svara på den grundläggande frågan; hur kan vi säkra vår framtid?

Det finns en studiehandledning för hela serien

Exempel på hur serien kopplar till Läroplanerna:

Centralt innehåll ur Lgr11 för ämnet Biologi i åk 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik. Biologins metoder och arbetssätt

Centralt innehåll ur Lgr11 för ämnet Hem- och konsumentkunskap i åk 7-9:

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
Miljö och livsstil
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

Centralt innehåll för ämnet Naturkunskap i Gy11

Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.
Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Samband mellan individens hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället, till exempel i fråga om träning, kost, droger, konsumtion och påverkan på miljön.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s