Hitlers dödsdömda svenskar

I filmen Hitlers dödsdömda svenskar får vi veta om den fruktansvärda behandling som nazisterna utsatte den judiska befolkningen i Polen för under andra världskriget. Men vi får även lära känna några av de personer som vågade göra motstånd och riskerade sina liv för att avslöja tyskarnas planer på att utrota alla judar.

I Warszawa fanns en svenskklubb med svenska direktörer som kom att närma sig den polska motståndsrörelsen och vi får höra historien om en av dem, Sven Norrman, som smugglade hemliga dokument och bilder till den polska exilregeringen i London och därmed riskerade sitt liv om verksamheten skulle avslöjas. Ett av de viktigaste dokumenten är underlaget till BBC när de den 2 juni 1942 tillkännager att över 700 000 judar har förintats i Polen.

Filmen börjar i det tyskvänliga Sverige och visar med spelfilmsscener, arkivfilm och vittnesberättelser hur svenskarna bidrog till att världen fick veta vad som pågick under andra världskriget.

Lennart Berggren själv har förkortat en 1,5 timmar lång dokumentär till 35 minuter för att anpassa till ett bättre format för skolan och nå de svenska ungdomarna med denna viktiga information.

Filmen finns som originalversion 2 x 45 min på Tv4 Play och C More.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till läroplanerna

Centralt innehåll i Lgr11 i ämnet Historia för åk 7-9:

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Centralt innehåll för kursen Historia 1b i Gy11

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande.

Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s