Känner du min granne?

Känner du min granne? – Jessica Yeboah, 25, har avslutat sina studier för dagen och gör sig redo för afterwork. Efter att ha pratat med sin klasskamrat påminns hon om sitt ursprung. Hon blir upprörd men väljer att inte säga något. Inne på restaurangen träffar hon sina klasskamrater. I mitten av konversationen får Jessica återigen höra en fördomsfull fråga som placerar henne i ett fack. Den här gången känner hon att det har gått över gränsen, hon svarar något dom inte förväntar sig att få höra.

Mycket intressant kortfilm som öppnar för en spännande diskussion om fördomar. Ibland kanske vi inte tänker på hur fördomsfulla kommentarer vi kan råka uttrycka. Passar från åk 7 och uppåt.

Det finns en studiehandledning till filmen

Exempel på hur filmen kopplar til läroplanerna

Kapitel 2 Lgr11

Skolans mål är att varje elev

  • respekterar andra människors egenvärde,
  • tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

Ur det centrala innehållet för ämnet Svenska, åk 7-9, Lgr11

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Syftet för ämnet Svenska i Lgr11

I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.

Ur det centrala innehållet för ämnet Religion, åk 7-9, Lgr11

Vardagliga moraliska dilemman.

Ur syftet för ämnet Svenska 1, Gy11

Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.

Klipp ur filmen:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s