I Gretas fotspår

Två drivna flickor i Belgien engagerar sig för miljön och vill påverka beslutsfattare i sitt land men även Europa. Vi får se hur de mot många odds arrangerar en massdemonstration samtidigt som de sköter skola och läxor och reser till Frankrike för att prata med politiker. Hela tiden lyfts Greta Thunberg som en förebild och i slutet av filmen får man se flickornas extas när de har skypesamtal med Greta Thunberg.

I Gretas fotspår är en varm och hoppfull film som förmedlar vanliga ungdomars kamp för att minska klimatförändringarna. Filmen är tänkt från åk 6 och passar ändå upp på gymnasiet.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till läroplanerna

Ur det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap, åk 7-9 i Lgr11

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Ur det centrala innehållet för ämnet Biologi, åk 7-9 i Lgr11

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ur det centrala innehållet för kurserna Samhällskunskap, 1a och 1b  i Gy11

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller frågor om demokrati och politik.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s